Oravita

Oravița


Oravița – orașul premierelor


Oravița este orășelul bogat în cultură și istorie peste care s-a așezat colbul și a rămas ca o comoară ascunsă în negura timpului.

Prima atestare documentară a orașului, sub acest nume, a fost făcută în anul 1697. Din acel moment Oravița a fost vârf de lance în cultura cărășană.

Ce vizităm în Oravița?

Teatrul din Oravița a fost construit în anii 1816-1817. Stilul arhitectural este baroc și modelul folosit a fost cel de la Burgtheater din Viena. Astăzi aici găsim muzeul de istorie și teatrul orașului.

Teatrul din Oravița a fost construită din piatră și a fost prima clădire din Europa luminată cu ajutorul lămpilor cu acetilenă.

Calea ferată Oravița – Baziaș, inaugurată în anul 1854, a fost prima cale ferată construită în vechiului regat. Singurul sector rămas funcțional este Oravița – Iam.

Gara din Oravița este, de asemenea, cea mai veche gară din vechiul regat. Un aspect inedit pentru acele vremuri era faptul că aici trenul oprea la etajul 1.

Primele baraje de greutate din România au fost construite aici în perioada 1723–1733 pentru spălarea minereurilor pe pârârul Oravița. Barajele au fost numite Lacul Mare și Lacul Mic.

„La Vulturul Negru”, este cea mai veche farmacie montanistică, fondată în 1793 și atestată din 1796.

Haideți să ne furișăm sub mantaua timpului, să suflăm colbul așezat peste acest super loc și să descoperim comoara culturală pe care Oravița o ascunde.

Cum ajungi de la Casa Zina la Oravița

Imagini: romaniamama.ro