Cheile Minisului - ValeaAlmajului.ro

Cheile Minișului


Cheile Minișului sunt situate între versanții stâncoși ai Munților Aninei, în județul Caraș-Severin. Au o lungime de 14 km și sunt împărțite în patru sectoare, trei dintre acestea fiind străbătute de DN 57B.

Farmecul traseului este dat de  solemnitatea pereților muntoși în oscilație cu vegetația abundentă sălășluită pe poienițele culmilor domoale ce vin să definească versanții.

Pe întreg traseul cheilor natura și omul au zămislit frumuseți unice. Pe alocuri, munții își înfrumusețează pereții de primavara până toamna cu flori, iar iarna croiește pe ei dantele de gheață.

Versanții abrupți găzduiesc numeroase peșteri, grote și arcade specifice reliefului calcaros, dintre acestea cele mai cunoscute sunt: Peștera Ponor-Plopa, Peștera Buhui, Peștera Hoților, Peștera cu Aburi,  Găurile lui Miloi, Grota Bigăr, Peștera cu Oase (aici au fost descoperite, în anul 2002, cele mai vechi oase ale omului modern din Europa).

Urmând cheile de la Anina spre Bozovici ne atrage atenția o frumoasă cădere de apă aflată pe partea dreaptă a drumului. În perioadele ploioase Cascada Cârșa (sau Valea Miniș)  își revarsă apele în râu creând un loc unic, un mic spectacol destinat trecătorilor.

Următoarea oprire este lacul situat tot pe partea dreaptă venind  din această direcție. Datorită rocilor calcaroase ce predomină în zonă, lacul de acumulare Gura Golâmbului ( numit și Lacul Miniș sau Cerbu) are o superbă culoare verde și este mărginit de brazi, creându-se în jurul său un peisaj frumos, specific muntelui.

Iar în locul în care Paralela 45 se intersectează cu râul Miniș găsim cea mai impunătoare parte a cheilor, pereții stâncoși sunt apropiați, apa și-a săpat cu greu drumul în rocă, iar Cascada, Izbucul și Grota Bigăr și-au format propriile chei, de dimensiuni reduse, dar spectaculoase, iar omul le protejează prin Rezervația Naturală Izvorul  Bigăr.

Cheile Minișului fac parte din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița și pe o distantă de doar 14 km întâlnim: Cascada Cârșa, lacul Gura Golâmbul, Cascada Bigăr, izbucul și grota cu același nume.

Cum ajungi de la Casa Zina la Cheile Minișului

Imagini: Claudiu VATAU