Cheile Nerei - ValeaAlmajului.ro

Cheile Nerei


Cheile Nerei – cele mai lungi și mai sălbatice chei din România


Cheile Nerei le găsim în sudul Banatului, în județul Caraș-Severin, ascunse într-un loc pe care timpul l-a uitat.

Aici oamenii, puțini, care au mai rămas răzbesc în viață pentru că ei cunosc o singură cale, aceea a simplității, a frumuseții firești, naturale, normale.

După ieșirea din Șopotu Nou, râul Nera începe să își sape sălbaticele chei printre versanții munților Aninei și ai Locvei. Apa învolburată alergă grăbită la vale luând cu ea din greutățile oamenilor care se opresc chiar și pentru o clipă să o admire și lăsând în loc frumusețea pură, naturală a cheilor pe care singură a trudit să le definească.

Cheile Nerei au o lungime de aproximativ 22 km, dintre care 20 km sunt cheile propriu-zise, ceilalți doi km alcătuiesc zona de intrare și de ieșire. Cei 20 km sunt uimitori. Pereții abrupți se înalță falnici spre cer. Potecile sunt înghesuite printre firul apei și pereții stâncoși, lăsându-ne doar două variante prin care putem să le descoperim, ori la pas, ori cu barca.

Indiferent de varianta aleasă traseul este spectaculos. Datorită rocii calcaroase, formațiunile carstice întâlnite aici sunt: canioane, lacuri, peșteri, cascade.

Dacă alegem varianta la pas, cea mai accesibilă, trebuie să știm că apa șerpuiește printre versanți, iar pentru a reuși să ne bucurăm de toate locurile pe care trebuie să le vedem, va trebui ca la un moment dat să ne dăm încălțămintea jos și să o înfruntăm traversând-o, dintr-o parte în cealaltă. Nimic nu poate fi mai plăcut decât contactul cu apa aceasta de munte în zilele toride ale verii. Traseul este marcat, dar este suficient să ne lăsăm duși de cursul apei pentru a străbate cheile și a ne bucura de tot ce ne înconjoară.

Dintre obiectivele pe care nu trebuie să le ratăm în acest traseu avem: Lacul Dracului, aflat în apropierea localității Șopotu Nou, aici ar putea fi și prima noapte de campare, dacă mergeți cu cortul. La ieșirea din Cheile Nerei avem: Cascadele Beușniței, Cascada La Vaioaga și la Lacul Ochiul Beului.

De câte zile este nevoie ca să te bucuri dar și să străbați cheile într-un ritm relaxant?

Cheile Nerei au nevoie de 3 zile minim, dacă vrei să te bucuri de ele în întregime, altfel poți alege doar o vizită de o zi până la Lacul Dracului și o altă zi la cascadele de la ieșirea din chei.

Indiferent cum alegi să le vizitei, să știi că merită și fiecare clipă petrecută aici este de neprețuit.

Cum ajungi de la Casa Zina la Cheile Nerei

Imagini: planiada.ro