Cascada Bigar - ValeaAlmajului.ro

Cascada Bigăr


Cascada Bigăr – minunea din Munţii Banatului


Cascada Bigăr se află pe Valea Minişului din Munţii Banatului. Un alt loc mai minunat în care să existe această cascadă nici nu cred că ar exista pentru că aici parcă natura toată s-a unit pentru a crea şi a găzdui frumuseţi deosebite, dar despre celelalte în alt episod. Astăzi vorbim doar despre Cascada Bigăr şi imediatele ei vecinătăţi.

Această cascadă a devenit cunoscută publicului larg din România abia după ce a apărut în publicaţia online „The World Geography” din SUA care a numit-o ca fiind „cea mai spectaculoasă cascadă din lume”.

Până atunci a bucurat doar ochii localnicilor şi a puţinilor cunoscători care descoperiseră deja frumuseţile ascune în Caras-Severin. Astăzi  bucură ochii şi sufletul a sute de turişti saptămânal.

Cascada este situată în punctul în care ţara noastră este brăzdată de Paralela 45 de grade longitudine nordică, acesta fiind şi principalul reper ce contribuie la localizarea acesteia pe DN 57B.
Cascada Bigăr se diferenţiază de alte cascade prin aspectul  unic creat de muşchiul veşnic  verde care o învăluie împletit cu apa cristalină a izvorului revărsată în turcuazul cristalin al râului Miniş.

Urmând drumul apei de la vărsare până la izvorul acesteia de sub stâncă avem parte de o cărcare uşor accesibilă situată între versanţii munţilor Aninei care ne însoţeşte până la locul din care izvorăşte Izbucul Bigăr, iar în partea dreaptă găsim o scăriţă ce ne asigură urcarea până la Grota Bigăr.

Astfel  în marginea drumului, într-un spaţiu restrâns,  cuprins între versanţii Munţilor Aninei, natura ne-a pregătit un loc minunat în care se îmbină armonios Cascada BigărIzbucur Bigăr şi Grota Bigăr, fiecare cu specificul său şi totuşi cu atât de multă armonie încât nu ai cum să nu le simţi chemarea spre regăsire şi relaxare.

La Cascada Bigăr se poate ajunge din direcţia:

  • Bucureşti urmând traseul: Bucureşti – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Herculane – Bozovici – Anina
  • Timişoara urmând traseul: Timişoara – Reşiţa – Anina – Bozovici sau Timişoara – Oraviţa – Bozovici
  • Din Deva urmând traseul Deva – Haţeg – Oţelu Roşu – Caransebeş – Bozovici -Anina

Drumul de acces este unul bun. Iar peisajele pe care le veți descoperi imediat ce ați ajuns in zona montană vă vor impresiona.

Cum ajungi de la Casa Zina la Cascada Bigăr

Imagini: Claudiu VATAU