Mănăstirea Almăj Putna-ValeaAlmajului.ro

Mănăstirea Almăj Putna


La marginea codrului des se înalță falnică prima mănăstire construită în Valea Almăjului, Mănăstirea Almăj-Putna. Așezată pe malul pârâului Putna, într-un cadru atât de liniștit încât poți auzi și cele mai mici unde de apa care se lovesc de lespezi, mănăstirea își așteaptă enoriașii la rugăciune.

Mănăstirea poartă hramul „Schimbarea la față”, prăznuit la data de 6 august. Mănăstirea este de taici, iar aceștia duc viață de obște.

Piatra de temelie a fost pusă în anul 1996, la data de 6 august, iar localnici din toată Valea Almăjului s-au unit, au muncit benevol și au ridicat această frumoasă mănăstire.

Îmi amintesc cum bunicul meu organiza oamenii din sat, din Lăpușnicu-Mare, în ture de lucru, și îi duce cu mașina să ajute la construcția lăcașului de cult. Fețele vecinilor erau de-a dreptul scăldate într-o lumină caldă când povesteau despre progresul făcut după fiecare zi de muncă. Se adunau seara, la scaun, afară și fiecare povestea exact de a făcut în ziua respectivă. Mie îmi spunea că eram prea mică pentru a merge cu ei și nu au timp să se uite după copii, că ei au o treaba importantă de făcut.

Îmi amintesc și ziua în care mănăstirea a fost sfințită. Din toate satele au mers credincioșii spre Putna. Transportul s-a făcut cum s-a putut. Eu am mers cu bunica cu un autobuz organizat de oamenii de la biserica din Moceriș. Mare bucurie a fost la acea slujba. Toata lumea a cântat cântece bisericești pe drum.

Mănăstirea Almăj Putna stă mărturie că almăjenii au o puternică credință în Dumnezeu, iar credința lor i-a ocrotit de-a lungul anilor.


Cum ajungi de la Casa Zina la Mănăstirea Almăj-Putna

Imagini: episcopiacaransebesului.ro