Fotografii, povești, aromă de trandafir și mălai dulce din Valea Almăjului la Muzeul Țăranului Român din București

Valea Almăjului și Banatul Montan prezente pe simezele Muzeului Țăranului Român din București

POVEȘTI ÎN RAME. Din VALEA ALMĂJULUI prin BANATUL MONTAN este o expoziție de fotografie ce aduce în atenția vizitatorilor nu doar o mică parte din minunățiile Văii Almăjului și ale Banatului Montan, dar și o serie de legende și povești pe care doar prin viu grai le poți auzi.

După debutul cu succes de la Timișoara, cu o expoziție-eveniment, însuflețită de o serie de activități, desfășurate în decursul a opt zile, poveștile în rame s-au văzut și la Sasca Montană. Din dorința comună de păstrare a identității culturale și de promovare a frumuseților, dar și a oamenilor de bine din Valea Almăjului și din Banatul Montan continuăm seria expozițiilor în marile orașe ale țării.

În acest sens ne-am alăturat evenimentului de lansare a Școlii de Ghizi și a Manualului Ghidului de Turism, organizat de Centrul Național de Învățământ Turistic la Muzeul Țăranului Român, în data de 09.10.2024, începând cu ora 18:00.

A fost un eveniment remarcabil. Am crezut în reușita acestuia încă de la primirea invitației, datorită entuziasmului organizatorilor dar și a pasiunilor comune ce ne-au adunat în Sala Noua Galerie la Muzeului Țăranului Român. Pasiunea, educația, munca în echipă și asocierea dintre oamenii cu intenții bune pot face diferența.

Claudiu Vatau, antreprenor în turism

Fotografiile expuse cu această ocazie sunt surprinse de doi pasionați de frumos, natură și turism, Claudiu Vatau și Nicolae Șușara, cărora li s-au alăturat oameni de bine, mici producători locali pasionați de munca lor, dar și păstrători ai zestrei culturale a acestor meleaguri cărășene.

Cu ocazia acestui demers comun cei prezenți la eveniment au avut ocazia sa descopere frumusețile Văii Almăjului prin fotografie și povești, să simtă aroma dulceții din petale de trandafir sau a mălaiului dulce, dar și să descopere portul popular păstrat cu sfințenie în Muzeul Almăjul Vatră Strămoșească din Bozovici.

Dulceața din petale delicate de trandafiri, o combinație de pasiune și arome autentice, pregătită cu grijă pentru a aduce un strop de savoare în viața voastră a fost creată în mod artizanal de către Sănătate din Almăj, mic producător local, din Banatul de Munte.”

Roxana Rus, producător local

Mălaiul dulce o combinație aperitiv/desert prețios în timpurile noastre, derivă din dulcele prețios al bunicilor noștri, prezent în mod special pe mesele de sărbătoare, la praznicele caselor sau în perioada posturilor de peste an, este unul dintre preparatele lăsate în umbră de generațiile de astăzi. Se prepară din faină de mălai proaspăt măcinată la morile din sat și se consumă atât în combinație cu brânză sărată de oaie sau telemea de vacă, cât și ca desert, alături de un ceai de mentă sau o cana de lapte fierbinte. Punctul Gastronomic Local Acasă la Maya din Eftimie Murgu (Rudăria) a fost deschis din dorința de a reînvia rețetele vechi și autentice, lăsate moștenire de bunicii și părinții noștri. Gătim cu pasiune și drag pentru preparatele tradiționale, cu ingrediente provenite din gospodăria noastră, întotdeauna proaspete și gustoase. Dacă v-am făcut curioși de gastronomia noastră specific almăjeană, vă așteptăm să ne treceți al casei prag, noi va vom servi cu drag!”

Maria Mihaela CRAIA, proprietar punct gastronomic local

Centrul Național de Învățământ Turistic este urmașul celei mai renumite școli din industria ospitalității, Centrul de Formare și Perfecționare pentru Cadrele din Industria Hotelieră și Turism, înfiinţat în 1971. De-a lungul timpului, societatea, sub diversele sale forme și denumiri, a avut ca principal scop promovarea profesionalismului în turismul românesc prin crearea unor standarde de înalt nivel care, transmise generațiilor de cursanți, a făcut din aceștia adevărați profesioniști în domeniu.

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *